Главная » 2014 » Жовтень » 15 » ЦВК ЗВЕРНУЛАСЯ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
12:14
ЦВК ЗВЕРНУЛАСЯ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

ЦВК ЗВЕРНУЛАСЯ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ НЕВІДКЛАДНОГО РОЗГЛЯДУ ПРОЕКТУ ЗАКОНУ № 5157 ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ СТОСОВНО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЛЕЖНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ З ВИБОРІВ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ ТА ПРИЙНЯТТЯ ВІДПОВІДНОГО ЗАКОНУ

Під час чергового засідання Центральної виборчої комісії, яке пройшло 14 жовтня під головуванням Михайла Охендовського, Комісія звернулася до Верховної Ради України щодо необхідності невідкладного розгляду на її позачерговому пленарному засіданні проекту закону № 5157 про внесення змін до деяких законів України стосовно забезпечення належної організації виборчого процесу з виборів народних депутатів України та прийняття відповідного закону. Це рішення було зумовлено низкою надзвичайно актуальних обставин.

Так, у контексті підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року ЦВК неодноразово відзначала, що у чинній редакції Закону "Про вибори народних депутатів України" відсутні норми, які б адекватно регулювали проблемні питання, що виникають або можуть виникнути у зв’язку з проведенням антитерористичної операції в окремих районах Донецької та Луганської областей. Зокрема, неврегульованим до цього часу залишається механізм голосування військовослужбовців, які виконують завдання за призначенням у межах зазначених областей.

Окрім того, потребують вирішення питання погашення невикористаних виборчих бюлетенів, які не будуть передані окружним або дільничним виборчим комісіям, охорони приміщень виборчих комісій та органів ведення Державного реєстру виборців у вказаних регіонах держави, а також – охорони виборчих бюлетенів, протоколів виборчих комісій та іншої виборчої документації під час їх транспортування.

Також викликає занепокоєння відсутність підстав для призначення повторних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах, де голосування не буде проведене. Як зазначив Голова Комісії, на жаль, Центральна виборча комісія, діючи в межах своїх повноважень, якими вона наділена законами України, позбавлена можливості врегулювати більшість зазначених питань шляхом прийняття власних рішень. Зокрема, підставою реалізації громадянином України права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у встановленому Законом порядку. Порядок реалізації права голосу виборцями з числа військовослужбовців та осіб начальницького чи рядового складу, які виконують завдання за призначанням у місцях тимчасового перебування їх підрозділів за межами пунктів постійної дислокації, може бути встановлений лише на рівні Закону.

При цьому під час організації підготовки та проведення позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 року до Закону України "Про вибори Президента України" Верховною Радою України внесено низку змін, які стали ефективним та адекватним засобом правого регулювання особливостей підготовки проведення виборів в умовах проведення антитерористичної операції. Такі зміни дали можливість належним чином забезпечити реалізацію та захист виборчих прав громадян України на позачергових президентських виборах.

Разом з тим, 20 серпня 2014 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 4531а, який, серед інших, також містив норми, спрямовані на врегулювання вказаних проблемних питань з урахуванням пропозицій Центральної виборчої комісії. Проте, на жаль, зазначений законопроект Верховною Радою України відхилено. На сьогодні окремі питання підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, які зберегли свою актуальність до цього часу, можуть бути вирішені шляхом прийняття Верховною Радою України законопроекту № 5157, зареєстрованого 13 жовтня 2014 року.

Центральна виборча комісія із занепокоєнням констатувала, що вказаний законопроект був включений до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України, яке відбулося 14 жовтня 2014 року, для включення до порядку денного сесії та прийняття рішення щодо нього, але залишився нерозглянутим. – Така ситуація ставить під загрозу можливість забезпечення та захисту Центральною виборчою комісією виборчих прав окремих категорій громадян України, які проживають або тимчасово перебувають у межах Донецької і Луганської областей.

Окрім того, вона створює істотні ризики для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року відповідно до Конституції України, законів України та загальновизнаних міжнародних стандартів проведення вільних та чесних виборів, – наголосив М.Охендовський.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації

Просмотров: 1437 | | Рейтинг: 5.0/1
Поділись цим матеріалом у соц.мережах :)