Главная » 2014 » Жовтень » 15 » РОБОЧА ЗУСТРІЧ ГОЛОВИ ЦВК
12:08
РОБОЧА ЗУСТРІЧ ГОЛОВИ ЦВК

ГОЛОВА ЦВК М.ОХЕНДОВСЬКИЙ: "СПОДІВАЮСЬ, ЩО ПАРЛАМЕНТАРІ ВСЕ Ж ТАКИ ЗМОЖУТЬ У РЕЖИМІ ПОЗАЧЕРГОВОГО ЗАСІДАННЯ ПРИЙНЯТИ ЗМІНИ ДО ВИБОРЧОГО ЗАКОНУ"

14 жовтня відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського зі Спеціальним координатором місії короткотермінових спостерігачів ОБСЄ зі спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, віце-президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ паном Кентом Херштедтом та супроводжуючими його особами. У заході також взяли участь члени ЦВК Юрій Данилевський та Олександр Чупахін.

Голова Комісії ознайомив співрозмовників з перебігом нинішньої виборчої кампанії з позачергових парламентських виборів. Зокрема, він зупинився на ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, де, відповідно до закону про тимчасово окуповану територію, вибори не проводяться. Водночас, їх мешканці матимуть можливість волевиявлення в інших областях України, для чого існує відповідний механізм, який був започаткований на позачергових президентських виборах.

Також М.Охендовський акцентував увагу іноземних гостей на особливостях підготовки проведення виборів в Донецькій та Луганській областях, частину території яких контролюють незаконні озброєні формування терористичних організацій – так званих ДНР та ЛНР.

Тому, за попередніми прогнозами, вибори можливо провести в 13 з 21 виборчого округу на Донеччині та в 5 з 13 виборчих округів на Луганщині. "На жаль, підготовка проведення виборів в тих районах та містах, які зараз перебувають під контролем терористичних угрупувань, наразі неможлива", – зауважив він. Своєю чергою, громадяни України, які були змушені тимчасово переселитися зі Сходу країни, матимуть можливість тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси за спрощеною процедурою.

Разом з тим, Голова Комісії висловив жаль з приводу того, що Верховна Рада так і не спромоглася ухвалити зміни до Закону України "Про вибори народних депутатів України". Адже вони, окрім іншого, мали б врегулювати й найбільш чутливе питання - механізм організації голосування військовослужбовців, які виконують завдання в рамках антитерористичної операції.

 – Хоча дуже сподіваюсь, що наші парламентарі все ж таки зможуть у режимі позачергового засідання прийняти ці зміни не кінця пізніше поточного тижня, – наголосив М.Охендовський.

Своєю чергою, пан К.Херштедт висловив бажання здійснювати спостереження за виборами в закордонному виборчому окрузі. Зокрема, – на кількох виборчих дільницях на території Російської Федерації. Голова ЦВК пообіцяв Спеціальному координатору місії короткотермінових спостерігачів ОБСЄ всіляке сприяння у вирішенні цього питання.

Довідково. До складу Парламентської Асамблеї ОБСЄ входять 323 депутати парламентів 57 держав-учасниць ОБСЄ. Одним з ключових напрямів діяльності ПА ОБСЄ є спостереження за виборами в регіоні ОБСЄ. Воно здійснюється спільно з Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ) на підставі Угоди про співробітництво між БДІПЛ та ПА ОБСЄ, яка була укладена в 1997 році та визначає роль обох інституцій у здійсненні виборчого моніторингу.

З 1993 року понад 5 000 парламентарів ОБСЄ та відповідного персоналу взяли участь у понад 130 виборах у більш ніж 30 країнах. У спостереженні за позачерговими виборами Президента України 25 травня 2014 року брали участь 156 членів ПА ОБСЄ.

На позачергові вибори народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Центральна виборча комісія вже зареєструвала 1 056 офіційних спостерігачів від 5 іноземних держав та 10 міжнародних організацій.

Відділ взаємодії із ЗМI

 

 

 

Просмотров: 1335 | | Рейтинг: 5.0/1
Поділись цим матеріалом у соц.мережах :)