Главная » 2014 » Жовтень » 23 » ГОЛОВА ЦВК М. ОХЕНДОВСЬКИЙ: "ДЛЯ НАС СЬОГОДНІ ДУЖЕ ВАЖЛИВА ДРУЖНЯ ПІДТРИМКА ЗАКОРДОННИХ КОЛЕГ"
17:38
ГОЛОВА ЦВК М. ОХЕНДОВСЬКИЙ: "ДЛЯ НАС СЬОГОДНІ ДУЖЕ ВАЖЛИВА ДРУЖНЯ ПІДТРИМКА ЗАКОРДОННИХ КОЛЕГ"

21 жовтня відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з главою Місії CANEOM зі спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, сенатором пані Рейнелл Андрейчук та супроводжуючими її особами.

Голова Комісії, вітаючи іноземних спостерігачів на українських виборах, відзначив, що вони відбуваються в надзвичайно складні для нашої держави часи. "Тож для нас сьогодні дуже важлива дружня підтримка закордонних колег, в тому числі й представників Місії CANEOM. Також нам потрібна й конструктивна критика в питаннях удосконалення підготовки виборів на шляху розбудови вільної демократичної держави ", – додав він.

М.Охендовський ознайомив співрозмовників з перебігом нинішньої виборчої кампанії з позачергових парламентських виборів. Зокрема, він зупинився на ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, де, відповідно до закону про тимчасово окуповану територію, вибори не проводяться.

Водночас, їх мешканці матимуть можливість волевиявлення в інших областях України. Для цього існує механізм, який був запроваджений на позачергових президентських виборах, коли громадяни України могли тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси, подавши до відділу ведення Державного реєстру виборців лише заяву та паспорт з кримською реєстрацією. На нинішніх виборах цей процес, згідно чинного законодавства, завершився вчора. Зазначеною можливістю тимчасово змінити місце голосування скористалися 2 864 мешканців АРК та 774 особи, зареєстровані в м. Севастополь.

– За такою ж спрощеною процедурою мали можливість змінити місце голосування без зміни виборчої адреси й громадяни України, які були змушені тимчасово переселитися зі Сходу нашої держави. Так, цим правом скористалися 21 704 мешканці Донецької області та 11 119 виборців, які зареєстровані в Луганській області. А загалом по державі місце голосування без зміни виборчої адреси змінили 190 283 громадяни України, підкреслив М.Охендовський.

Своєю чергою, пані Р.Андрейчук високо оцінила зусилля Центральної виборчої комісії щодо організації підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України. І, зокрема, на Донеччині та Луганщині, де, за її словами, «Комісія робить все можливе, аби в цих регіонах мала можливість проголосувати якомога більша кількість виборців. Звісно, там, де це буде безпечно як для них самих, так і для членів виборчих комісій та працівників органів ведення Державного реєстру виборців».

Довідково. "Канадська місія спостереження за виборами" (CANEOM) є неурядовою міжнародною організацією, що займається міжнародними спостереженнями за виборами і є партнером канадського уряду, який і доручив їй проводити спостереження за достроковими виборами народних депутатів України 26 жовтня 2014 року. CANEOM оцінюватиме виборчий процес в Україні відповідно до міжнародних стандартів, зобов’язань щодо істинно демократичних виборів, у тому числі Копенгагенської декларації ОБСЄ 1990 року, та інших міжнародних зобов’язань у галузі прав людини.

Члени основної групи CANEOM мають великий досвід у спостереженні за виборами в Афганістані, Бангладеші, Джібуті, Грузії, Гаїті, Індонезії, Лесото, Малі, Монголії та Україні. У спостереженні за позачерговими виборами Президента України 25 травня 2014 року брали участь 38 довгострокових та 100 короткострокових спостерігачів від цієї організації.

На позачергові вибори народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала 211 офіційних спостерігачів від CANEOM. Загалом зареєстровано 2 321 офіційного спостерігача від 21 іноземної держави та 20 міжнародних організацій.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації

Секретаріату Центральної виборчої комісії

 

 

Просмотров: 1046 | | Рейтинг: 5.0/1
Поділись цим матеріалом у соц.мережах :)