Главная » 2014 » Жовтень » 26 » ГОЛОВА ЦВК М.ОХЕНДОВСЬКИЙ: "КОМІСІЯ ВДЯЧНА МІСІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ЗА УВАГУ ДО НИНІШНІХ ЗАГАЛЬНОУКРАЇНСЬКИХ ВИБОРІВ"
12:33
ГОЛОВА ЦВК М.ОХЕНДОВСЬКИЙ: "КОМІСІЯ ВДЯЧНА МІСІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ЗА УВАГУ ДО НИНІШНІХ ЗАГАЛЬНОУКРАЇНСЬКИХ ВИБОРІВ"

24 жовтня відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з делегацією Європейського Парламенту для спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України 26 жовтня 2014 року на чолі з головою спостережної Місії паном Андреєм Пленковічем.

Голова Комісії, вітаючи іноземних гостей, підкреслив, що "Центральна виборча комісія вдячна Місії Європейського Парламенту за інтерес та увагу до нинішніх загальноукраїнських виборів". Під час подальшого спілкування він змістовно ознайомив співрозмовників із виборчою системою, за якою відбуваються нинішні вибори, а також із заходами, які провела Комісія під час організації підготовки позачергових парламентських виборів.

Окремо М.Охендовський зупинився на ситуації з організацією виборів в Донецькій та Луганській областях. У цьому контексті він поінформував спостережну Місію про ті одномандатні виборчі округи, де немає можливості організувати голосування, у зв’язку з тим, що окремі адміністративно-територіальні одиниці у цих регіонах знаходяться під контролем незаконних збройних формувань. А відтак там неможливо забезпечити безпеку виборців, членів виборчих комісій,  працівників органів ведення Державного реєстру виборців, виборчої документації та організувати голосування.

Разом з тим, Голова ЦВК розповів про низку додаткових заходів, які спрямовані на посилення безпеки напередодні, в день голосування та після нього на виборчих дільницях, які розташовані в містах та районах, що контролюються українською владою. З цього приводу він акцентував увагу на тому, що Центральна виборча комісія спільно з Міністерством внутрішніх справ, Міністерством оборони, Службою безпеки України на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року напрацювала певний алгоритм дій, спрямований на забезпечення безпеки виборів. З урахуванням нових реалій та викликів він вже посилений і буде застосований на нинішніх виборах.

Крім того, М.Охендовський висловив жаль, «що парламент так і не зміг внести зміни до чинного виборчого закону, необхідні для його адаптації до умов, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на Сході нашої держави».

Згодом, відповідаючи на численні запитання співрозмовників, Голова Комісії, окрім іншого, ознайомив їх з порядком голосування та підрахунку виборчих бюлетенів, а також встановленням підсумків голосування окружними виборчими комісіями та результатів виборів Центральною виборчою комісією. У контексті цього він зазначив, що повні попередні результати виборів на основі підсумків голосування, що надійдуть від ОВК до ЦВК через ІАС "Вибори народних депутатів України", Комісія сподівається отримати орієнтовно в середу 29 жовтня ввечері або в четвер 30 жовтня вранці.  

Своєю чергою, депутат Європарламенту пан Мілослав Рансдорф висловив занепокоєння випадками застосування адміністративного ресурсу в Дніпропетровській області, насильства до окремих кандидатів у народні депутати України, руйнування конструкцій зовнішньої політичної реклами, а також – ризиками для проведення виборів, пов’язаними з діяльністю воєнізованих формувань у цій області, а також у частині Донецької області.

"Ми сподіваємося, що всі ганебні випадки порушення закону під час виборчого процесу будуть оперативно і ретельно розслідувані правоохоронними органами. А всі винні особи будуть якнайшвидше притягнуті до відповідальності відповідно до чинного законодавства", – наголосив з цього приводу М.Охендовський.

Голова Комісії також акцентував увагу співрозмовників на тому, що нещодавно в нашій державі вступив в силу Закон України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян". За його словами, ці зміни допоможуть правоохоронцям більш ефективно боротися із зазначеними порушеннями, зупинятимуть окремих кандидатів у народні депутати від протиправних дій стосовно своїх опонентів, а також стануть додатковим запобіжником проти використання адміністративного ресурсу. А в результаті вибори у суспільстві асоціюватимуться з виявом справжньої демократії, а не зі словом "порушення".

 

В унісон цьому виглядає і мета нинішньої місії євродепутатів, яка, за словами пана А. Пленковіча, полягає в тому, аби визначити, наскільки проведення позачергових парламентських виборів відповідатиме міжнародним зобов’язанням України та міжнародному праву. "Прийдешні парламентські вибори в Україні надзвичайно важливі для консолідації демократії. Особливо, беручи до уваги, що в деяких регіонах вони проводитимуться в надто складних обставинах", – наголосив голова спостережної Місії Європейського парламенту.

 

На завершення зустрічі М.Охендовський запевнив, що Центральна виборча комісія вже зробила і надалі робитиме все можливе, аби провести вільні, чесні та демократичні вибори, відповідно до Конституції, законів України та міжнародних виборчих стандартів.

Довідково. Місія Європейського Парламенту зі спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в складі 15 депутатів розпочала свою діяльність 24 жовтня і завершить 27 жовтня після спільної прес-конференції. Головою місії обраний Андрій Пленкович (Хорватія, Європейська народна партія). Вона буде інтегрована в Міжнародну спостережну місію за виборами, яку очолює БДІПЛ ОБСЄ. Спостерігачі від Європарламенту будуть працювати в семи містах України: Києві, Чернігові, Черкасах, Львові, Одесі, Харкові та Дніпропетровську.

На позачергові вибори народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала 27 офіційних спостерігачів від Європейського парламенту. Загалом зареєстровано 2 321 офіційного спостерігача від 21 іноземної держави та 20 міжнародних організацій.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації

Секретаріату Центральної виборчої комісії

 

 

Просмотров: 1091 | | Рейтинг: 0.0/0
Поділись цим матеріалом у соц.мережах :)