Главная » 2015 » Травень » 12 » Підсумки робочої поїздки ВГО «ППІ» до Великобританії
17:08
Підсумки робочої поїздки ВГО «ППІ» до Великобританії

У період з 24 квітня по 10 травня 2015 року представники Всеукраїнської громадської організації «ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ» на чолі з головою організації Геннадієм Воронцовим перебували з робочим візитом у Великобританії у якості офіційних спостерігачів на виборах, які відбулися 7 травня 2015 року. На виборах громадяни обрали 650 членів нижньої палати Парламенту, паралельно відбулися вибори до муніципальних рад та мерів міст, крім мера Лондона. Вибори проходили у 650 одномандатних округах за мажоритарною системою: у кожному окрузі виборці голосували не за партію, а за конкретних кандидатів від партій та самовисуванців.

8 травня 2015 року робоча група ВГО «ППІ» зустрілася з представниками Виборчої комісії Великобританії у Лондоні. На зустрічі були присутні міжнародні спостерігачі з Канади, Бразилії, Ірландії, Литви, Індії та Росії.

Під час зустрічі представники Виборчої комісії Великобританії повідомили про те, що за попередніми підрахунками явка громадян Сполученого Королівства у містах склала 70-75%. Число зареєстрованих виборців склало близько 50 млн осіб. Як підтвердили міжнародні спостерігачі, вибори пройшли без порушень діючого законодавства, демократично та прозоро. Представники Виборчої комісії наголошують на тому, що довіра місцевого населення до виборчої системи Великобританії стовідсоткова.

Реєстрація виборців за списками закінчилася за 12 днів до виборів, що дозволило членам дільничних виборчих комісій працювати вільно та без перешкод. Всі члени ДВК політично незалежні, перед тим, як виконувати свої прямі обов’язки на виборах кожен член комісії підписує з Виборчою комісією договір про те, що він позапартійний та незалежний від будь-якої політичної сили. Оплату праці членів ДВК здійснює Виборча комісія Великобританії.

Склад дільничних виборчих комісій в основному складається з трьох осіб, у разі, якщо члени комісії не справляються власними силами, вони просять Виборчу комісію Великобританії залучити членів ДВК із резервного складу. Як правило, кількість виборців на одній виборчій дільниці не перевищує 1000 чоловік.

Загальні витрати з державного бюджету Виборчою комісією Великобританії на цих виборах склали 85 млн фунтів стерлінгів. Правляча Консервативна партія, яка отримала більшість у новому складі Парламенту за результатами голосування, витратила з власного виборчого фонду 20 млн фунтів стерлінгів. Цьогорічні фінансові витрати консерваторів на виборчі перегони значно менші у порівнянні з минулорічними, оскільки минулого року ними було витрачено 70 млн фунтів стерлінгів.

Фінансування політичних партій знаходиться у відкритому доступі для громадян Великобританії. Виборець може зайти на сайт Виборчої комісії та переглянути фінансову звітність кожного учасника виборчих перегонів, ознайомитися на що, яку суму витрачено політичними партіями, зокрема хто і який розмір благодійних внесків вносить на виборчі рахунку партій та кандидатів. Що ж стосується безпосередньо політичної агітації, виборці Великобританії надають перевагу особистому спілкуванню: дзвінкам, адресним розсилкам конкретним виборчим групам та зустрічам із представниками політичних сил. Не викликають довіри у місцевих жителів друковані засоби масової інформації, співвласниками яких є представники політичних партій. Представники Виборчої комісії Великобританії запросили ВГО «ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ» на наступні навчання членів дільничних виборчих комісій, які проводитимуться перед наступними виборами.

Нагадаємо, 24 квітня 2015 року Всеукраїнська громадська організація «ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ» отримала акредитацію Виборчої комісії Великобританії для участі в парламентських та місцевих виборах. На сьогодні ВГО «ППІ» єдина українська громадська організація, представники якої отримали офіційний дозвіл бути міжнародними спостерігачами на виборах у Великобританії протягом трьох років, починаючи з 2015 року.
Просмотров: 2060 | | Теги: Лондон, ППІ, Великобританія, вибори, міжнародний досвід | Рейтинг: 4.5/25
Поділись цим матеріалом у соц.мережах :)